29 Nisan 2011 Cuma

İPLİ KUKLA YAPIM ATÖLYELERİ


Ahşap Çerçeve Kukla/Atölye’de yeni sezon başladı. Siz de haftada iki saatinizi ayırarak hayalinizdeki ipli kuklayı yapmayı ve oynatmayı öğrenebilirsiniz.

Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu’nun atölyesinde yeni sezon başladı. Haftada bir gün gerçekleşecek atölyeler boyunca Çek Kuklası’ndan Temel İpli Kukla’ya, Scarf Marionette’den Klasik İpli Kukla’ya, dilediğiniz ipli kuklanın yapım ve oynatma tekniğini öğrenebilirsiniz.

Kukla tasarımcısı Çağrı Yılmaz eşliğinde düzenlenecek atölyelerde katılımcılar kendi tasarladıkları kuklalarını kesecek, oyacak, boyayacak, kostümlerini tasarlayacak ve oynatmaya hazır hale getirecekler.

Haftada bir gün ve iki saat sürecek atölye günleri ve saatleri şöyle:
Çarşamba 19:00-21:00

Cuma 19:00-21:00

1.Çek kuklası: 20 cm boyunda tahta kuklalar.
Yapım süresi: 1 ay
Çalışma biçimi: Katılımcılar şablonları hazır halde verilen parçaları keserek ve yontarak kuklayı yaparlar. Kafa olarak tahta toplar kullanılır. Yüz ayrıntılı çalışılmak istenirse sanatçılarımız eşliğinde çizimler yapılır ve yapım 2 ayda tamamlanır.


2.Temel ipli kukla: 35 cm boyunda tahta kuklalar.
Yapım süresi: 2 ay

Çalışma biçimi: Katılımcılar şablonları hazır halde verilen parçaları keserek ve yontarak kuklayı yaparlar. Kafa olarak tahta toplar kullanılır. Yüz ayrıntılı çalışılmak istenirse sanatçılarımız eşliğinde çizimler yapılır ve yapım 3 ayda tamamlanır.




3. Scarf marionette: 50 cm boyunda isteğe göre kağıt hamuru, strafor ya da tahta ile çalışılabilen kuklalar.
Yapım süresi 3 ay.
Çalışma biçimi:
Strafor ya da tahta ile: Katılımcılar kendi yapmak istedikleri kuklanın teknik çizimini öğrenerek başlarlar. Yapılan çizimlere göre kuklanın kaba kesimi yapıldıktan sonra, yüzü ve elleri oyarlar. Scarf marionette’nin vücudu özel bir kumaş kesimiyle yapılır. Ayrıntılı mekanizma yapımı çalışmak isteyenler için önerilen bir çalışmadır.
Kağıt hamuru ile: Kuklanın kafası çamurla şekillendirildikten sonra, alçıdan kalıbı alır ve kağıt hamuru basılır. Eller yine oyma tekniğiyle yapılır.


4.Klasik ipli kukla: 50 cm boyunda tahta ve strafor karışık çalışılan kuklalar. Yapım süresi seçilen kukla tipine göre 4-5 ay.
Çalışma biçimi:
Katılımcılar kendi yapmak istedikleri kuklanın teknik çizimini öğrenerek başlarlar. Yapılan çizimlere göre kuklanın kaba kesimi yapıldıktan sonra, bütün parçalar oyulur. Mekanizma yapımıyla çalışma tamamlanır.
Ayrıntılı bilgi için:
Tel: 0 212 252 88 35
       0 543 837 09 34

Hiç yorum yok: